Vuurwerkangst & homeopathie

Veel dieren zijn bang voor vuurwerk. Het is natuurlijk ook een enorm kabaal en spektakel op 31 december. Gelukkig is het maar een keer per jaar dat er zo grootschalig vuurwerk wordt afgestoken, maar het blijft heel vervelend als uw dier hier bang voor is. Ook de periode ervoor, zo vanaf half december als de eerste rotjes alweer worden afgestoken, is voor veel dieren al stressvol. Met name voor hondeneigenaren is deze periode heel lastig, omdat je toch naar buiten moet om de hond uit te laten. Gelukkig biedt de homeopathie verschillende mogelijkheden om iets te doen aan vuurwerkangst.

Complex homeopathie

Zo bestaan er twee hele goede homeopathisch complexpreparaten (=  een preparaat met verschillende homeopatische middelen erin) te weten: Puur Nervositeit (NML health) en MacSamuel Schrikken (MacSamuel), die heel goed helpen om de angst opbouw in de periode voor oud en nieuw te voorkomen. Je kunt deze producten inzetten vanaf half december en er mee doorgaan tot in het nieuwe jaar. De producten werken in 90%  van de gevallen om de angst en de onrust te verminderen, zonder dat het dier sloom wordt.

We noemen dit klinische homeopathie het egven van meerdere homeopathische middelen die passen bij een bepaalde klacht, in dit geval vuurwerkangst. Klinische homeopathie werkt niet in 100% van de gevallen, omdat er altijd dieren zijn die net een ander homeopathisch middel nodig hebben, dan de midddelen die in het complex zitten. Het complexpreparaat moet wel ieder jaar gegeven worden in de periode voor oud en nieuw. Homeopathie kan prima gecombineerd worden met de reguliere medicatie tegen vuurwerkangst op oudjaarsdag.

Unitaire homeopathie

Een andere mogelijkheid is om het enkelvoudige homeopathische middel te kiezen dat bij dat ene dier past met vuurwerkangst. Dit is klassieke homeopathie en vraagt veel meer infromatie van de eigenaar over het dier. Dit is in het algemeen zinvol als er ook nog andere klachten spelen bij het dier, op geestelijk of lichamelijk vlak.

Jaarlijkse informatieavond over vuurwerkangst bij honden

Ieder jaar organiseer ik voor Dierenkliniek Wulven (voorheen DAP De Berm) een informatieavond over vuurwerkangst bij honden. Ook dit jaar is dat weer het geval en wel op woensdag 7 november 2012. Op deze avond is er aandacht voor het herkennen van vuurwerkangst. Niet ieder dier laat angst op dezelfde manier zien. Ook wordt besproken wat u als eigenaar wel en vooral niet moet doen als uw dier bang is. Tot slot komen de verschillende behandelingsmogelijkheden van de dierenarts aan de orde: regulier en complementair.

Deze avond is bedoeld voor eigenaren van oudere honden die bang zijn voor vuurwerk, maar ook voor eigenaren van jonge honden die nog niet bang zijn. Door bij de jonge hond de goede dingen te doen kan de kans op vuurwerkangst verkleind worden.

Waar: Dierenkliniek Wulven, Randhoeve 2 (gebouw Wellant College, routeplanner Randhoeve 11 ingeven) Tijd: 20.00 – 21.30 uur.
Kosten: geen, maar aanmelden noodzakelijk. Dit kan op nummer 030 - 63 77 267.